Pictorii contra corupţiei

Data: 9 Apr, 2007 / Categoria: Presa / Vizualizari: 5197 / Comentarii: 0Sursa: Ecaterina DELEU, FLUX (www.flux.md)

La Centrul expoziţional Brâncuşi din capitală a fost vernisată expoziţia cu genericul „Pictorii contra corupţiei: divertisment electoral”, organizată de Transparency International Moldova. La eveniment au participat oameni de cultură, politicieni, ziarişti etc.
Expoziţia cuprinde peste 350 de caricaturi ale cunoscuţilor artişti plastici Ion Mâţu, Alex Dimitrov, Sergiu Puică, Alexandr Hmelniţchi, Valeriu Ioniţoi etc. Aceasta este a V-a ediţie a expoziţiilor care au loc în luna aprilie, la tema „Pictorii împotriva corupţiei”. Directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc, a menţionat că în cei 5 ani a fost acumulată o colecţie de peste 4 mii de caricaturi, fiind lansat cel de-al 7-lea volum al albumului „Pictorii împotriva corupţiei”. „Obiectivul acestei expoziţii este de a aduce în aceeaşi sală de expoziţii alegătorii şi aleşii poporului, ca să ne dăm seama că nu trebuie să lăsăm ca altcineva să ne determine viitorul. Trebuie să participăm la alegeri. Dorim ca partidele politice să înţeleagă din ce cauză societatea civilă este atât de pasivă, poate avem careva restanţe?” a spus Lilia Caraşciuc.
Solicitat de FLUX, artistul plastic Ion Mâţu a spus că a lucrat la această temă timp de mai mulţi ani, corupţia fiind o temă foarte actuală, iar satira – o armă împotriva corupţiei. „Până acum nu s-a vorbit de corupţia politică, deşi este cazul să se vorbească cu voce tare despre această problemă”, a spus el. Potrivit lui Ion Mâţu, multe partide încearcă să manipuleze oamenii. „Oamenii, atunci când merg la vot, trebuie să reflecte asupra deciziei lor. Să nu fie derutaţi şi să nu-şi piardă capul atunci când votează, fiindcă sunt multe partide care reuşesc să-i manipuleze şi adesea, după ce votează, îşi dau seama că au fost minţiţi. Doresc ca cetăţeanul să iasă la vot, să nu fie nepăsător faţă de alegeri, pentru că numai el poate decide cine va conduce societatea”, a precizat Ion Mâţu.
În caricaturi, el afirmă că a zugrăvit moravurile şi defectele omului, adăugând că nu numai funcţionarul de rând poartă vina, ci şi cetăţeanul de rând, acela care nu ştie să aleagă. „M-am străduit să nu intru în politic, dar, în linii generale, îşi găseşte locul şi actuala guvernare”, a mai spus Ion Mâţu.
În cadrul vernisajului a fost lansat albumul „Pictorii contra corupţiei, divertisment electoral”, au fost distribuite culegerile „Măsurăm corupţia: de la sondaj la sondaj”, „Afacerea onestă – cheia succesului”, „Cum să ne protejăm de corupţie: ghid pentru cetăţean”, „Ghid anticorupţie pentru cetăţeni”, precum şi postere, calendare etc. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 2-10 aprilie.

Comentarii: 0


Adauga comentariuIntroduceţi codul de control
Security Image   

  • Să se refere doar la articolul la care postează
  • Să se abţină de la atacuri off topic la adresa autorilor
  • Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile cu limbaj neadecvat sau obscen!
  • Autorul comentariului este singurul responsabil (juridic) pentru conţinutul acestuia