MAMA

Data: 4 Sep, 2007 / Categoria: arhiva-proiectelor / Vizualizari: 3158 / Comentarii: 0MAMAexpoziţie personală
perioada: 4 - 17 septembrie, 2007
organizatori: Institutul Polonez
Uniunea Artiştilor Plastici din Rep. Moldova
locul: Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi
vernisaj: 4 septembrie 2007, ora 17:00


Stanislaw Baj (n. 1953) a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Varşovia (1972-1978), în prezent fiind prorector al ei şi profesor la Catedra de Pictură. Sub titlul generic Mama, pictorul ne propune unul dintre cele mai ample cicluri de lucrări din arta contemporană consacrate mamei, la care se adaugă alte câteva portrete. Arta lui Baj, în opinia criticului Marcin Czerwinski, reprezintă un punct de perpetuă certitudine şi claritate în confuzia lumii noastre. Tablourile sale ne vorbesc într-un mod emoţionant despre valori general umane, despre moralitate, despre frumuseţea chipului omenesc, surprins în toată simplitatea, dar şi esenţa sa, despre demnitatea umană.

Privindu-i portretele, ne dăm seama că, în ansamblul lor, ele creează o reprezentare colectivă a unei comunităţi pe care o constituie lumea satului, din care însuşi artistul este originar. Iar la aceste origini, Stanislaw Baj se întoarce mereu. El pictează (după model sau din memorie) chipurile oamenilor dragi şi apropiaţi - un arhipeleag de portrete, cum îl numea cineva.

Vă invităm să pătrundeţi împreună cu noi într-o realitate mai profundă, în lumea lui Stanislaw Baj, pentru care nu incidentalul, nu diferenţele importă, ci esenţa.

Stanislaw Baj

Comentarii: 0


Adauga comentariuIntroduceţi codul de control
Security Image   

  • Să se refere doar la articolul la care postează
  • Să se abţină de la atacuri off topic la adresa autorilor
  • Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile cu limbaj neadecvat sau obscen!
  • Autorul comentariului este singurul responsabil (juridic) pentru conţinutul acestuia