Trecerea în eternitate a artistului plastic CÂRMU ISAIE (17 mai, 1940 - 5 mai, 2015)

Data: 6 May, 2015 / Categoria: Anunt / Vizualizari: 1623 / Comentarii: 0Artist plastic, Laureat al Premiului Național în domeniul artelor plastice din RM, este distins cu medalia M. Eminescu și Ordinul Gloria Muncii, precum premiul Ivan Feodorov
Corpul neînsufleţit al artistului Cârmu Isae, va fi depus, astăzi, 6 mai 2015 ora 18.00, la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla. Astfel încât toţi cei care l-au cunoscut să poată să-şi i-a rămas bun de la el. Funeraliile vor începe la CEC Brâncusi, Joi, 7 Mai, ora 10:30, urmând, să se desfăşoare la Cimitirul Central din strada Armenească, Chişinău.Cârmu Isae
(15.05. 1940-05.05.2015)


Artist plastic, organizator al procesului creator contemporan în domeniul artelor plastice şi poligrafiei, om de cultură notoriu.

A debutat creator în 1965, în calitate de graficean, publicînd creaţii la cotidianul Tinerimea Moldovei. Totodată, începînd cu 1965, participă activ la viaţa artistică naţională şi internaţională: expoziţii, concursuri, tabere de creaţie.

In grafica militantă, în cea de şevalet şi cea de carte este un maestru cu un palmares distinct – nu numai la scara culturii indigene ci se raportează la cultura contemporană, în proces de mondializare, fie prin faptul de a fi fost selectat să reprezinte în multe ţări cultura artei grafice, fie prin a fi cîştigat distincţii la concursuri internaţionale în: Bulgaria, Canada, Cehia, Germania, Italia, Japonia, Polonia, România, Statele Unite ale Americii, Tunisia, în fosta URSS ş.a.

Cu desăvârşire în spirit novator a învederat că la configurarea lucrărilor stăpîneşte cvasitotalitatea tehnicilor din domeniul artelor graficii, inclusiv stampa, fapt care a stimulat editori şi colecţionari de artă din diferite ţări să-i solicite opera pentru colecţii publice şi private. Este unul dintre cei mai performanţi ilustratori de carte: mai mult de 500 titluri, dintre care 240 din colecţia Biblioteca şcolară tipărită de editura Litera.

In detaliu, trimitem la ilustraţiile pentru poveştile populare: Făt Frumos şi Soarele, Ulciorul cu Galbeni, comandate în 1982 de o editură din Japonia. Toate piesele prezintă capodopere ale genului, executate în acuarelă pe hârtie. Întreaga această colecţie de lucrări, ulterior au fost achiziţionată în Franţa.

Isai Cârmu este un fenomen rarisim în istoria culturii naţionale care a contribuit substanţial, – deopotrivă, la sporirea considerabilă a patrimoniului artistic naţional şi includerea acestuia în circuitul mondial.

Este laureat al Premiului Naţional a Republicii Moldova, anul 2011, pentru arta plastică, este distins cu medalia Mihai Eminescu şi Ordenul Gloria Muncii.

Comentarii: 0


Adauga comentariuIntroduceţi codul de control
Security Image   

  • Să se refere doar la articolul la care postează
  • Să se abţină de la atacuri off topic la adresa autorilor
  • Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile cu limbaj neadecvat sau obscen!
  • Autorul comentariului este singurul responsabil (juridic) pentru conţinutul acestuia