logo

ION VIRSCHI

 01.09.1942-11.06.2024

Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, își exprimă profundul regret în legătură cu trecerea în neființă a artistului plastic, membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova,  Ion Virschi care s-a stins din viață la data de 11.06.2024.

Ion Virschi s-a născut la 01 septembrie 1942 în comuna Lipnic, raionul Ocnița. În 1965 a absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală.  

Ion Virschi și-a început activitatea de muncă în calitate de pictor-ilustrator la ziarul Tinerimea Moldovei (1965-1975), de unde a trecut, în aceeași funcție, la publicația periodică Molodioji Moldavii (1975-1978). Angajat din 1978 pe post de pictor-decorator la Fondul Plastic al UAP, a executat o serie de comenzi pentru diverse organizații și firme din Chișinău. Din anul 1995 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

Pe parcursul vieții artistul a participat la peste 25 de expoziții oficiale și jubiliare în colaborare cu Muzeul de Literatură D. Cantemir din R. Moldova.

Autor și executor al expozițiilor permanente din casele-Muzeu: Ocnița C. Stamati, Horodiște Ion Druță, în incinta Universității Pedagogice din or. Bălți Alecu Russo, Telenești -Biblioteca Centrală; Chișinău liceul Mihai Eminescu  ș.a.

Ion Virschi nu a fost doar un pictor talentat, ci și un om de o inteligență sclipitoare, cu o demnitate deosebită, caracterizat de o sfințenie și o noblețe sufletească rar întâlnite, Ion Virschi a fost un model de integritate și devotament. A trăit fiecare zi cu pasiune și a împărtășit bogăția cunoștințelor sale celor din jur.

 

 Funeraliile vor avea loc, joi, 13 iunie 2024, ora 11:00 la capela din preajma bisericii cimitirului Sf. Lazăr, str. Doina 193.

 

Condoleanţe familiei, rudelor, colegilor şi tuturor celor care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!